Fazla Korkuya Kapılan Çocukların Ebeveynlerine Öneriler

Korkuları karşısında sert tepkilerden kaçının. ”Erkek çocuk korkar mı? Koskoca çocuk olacaksın.”, gibi sözler,korkuyu azaltmaz. Korkularından dolayı, çocuğu ayıplamak ve utandırmaktan kaçının. Korkularıyla alay etmeyin; korkunun üstüne gitmeyin. 
 
Korkunun nedenlerini araştırın. Ev içinde korkutucu tutum  olup olmadığına bakın. Çocuk, oyundan ve arkadaştan yoksunsa, bunlara olanak yaratın. Aşırı kollayıcı tutumları gevşetin. Kendi işini kendisinin görmesini sağlayın. Çocuğa süre tanıyın. “Çivi çiviyi söker” yöntemini kullanarak, korkuları bastırmaya, bir korkuyu başka korkuyla yenmeye çalşmayın. 
 
Örneğin karanlıktan korkan bir çocuğu karanlık bodruma sokmaya kalkmayın; karanlık odaya birlikte girin. Köpekten korkan bir çocuğa, çoban köpeğini okşatmaya kalkmak, korkuyu azdırır. Ama işe bir yavru köpekle başlarsanız, sonuca daha kolay varırsınız.  
 
Sudan,denizden korkan bir çocuğu, bağıra çağırta suya sokmak korkuyu pekiştirir. Bunu yerine, çocuğu su kıyısında, kumsalda oynamaya bırakın. Küçük bir havuz yaparak, suyla barışmasını sağlayın. Göreceksiniz, sandığınızdan daha kısa sürede başarı kazanacaksınız.

DUYURU

Psikolog Betül Öztürk, ofis çalışmalarına bir süre için ara vermiştir.

İletişim için [email protected] e-posta adresini kullanabilirsiniz.

Duyuru

Psikolog Betül Öztürk, ofis çalışmalarına bir süre için ara vermiştir.

İletişim için [email protected] e-posta adresini kullanabilirsiniz.